De laatste jaren heb ik eigenlijk mijn hele lokale footprint – Dev/Test omgeving(en) – naar de cloud gebracht. Zo’n 10% staat op twee Virtual Private Servers bij een Nederlandse hoster, 70% op Microsoft Azure en nog zo’n 20% op AWS. En toch mis je dan af en toe het ijzer 🙂

Toen ik 15 jaar geleden nog ’thuis woonde’ had ik praktisch een heel eigen datacenter staan op mijn zolderkamer staan. Van een Domain Controller, Fileserver(s) en een Exchange server tot en met diverse Webservers en voor familieleden een Terminal Server. Allen verbonden met 2 dikke manageble switches van 3Com. Toen ik 2 jaar later uit huis ging heb ik alles afgebroken en naar de gemeentewerf gebracht – minus de schijven, uiteraard. Niet omdat ik geen ruimte had maar vooral omdat het uiteindelijk oude rommel was. Gezien ik in mindere mate van de basis infrastructuur ben heb ik toen een enkele krachtige machine gekocht die als Dev/Test LAMP server fungeerde en een NAS die in de meterkast voor archief en back-up data zorgde.

‘Fast forward’ naar vandaag de dag. Werkelijk alles staat nu in de cloud. De NAS heeft na een upgrade alleen nog de functie als back-up van persoonlijke bestanden – vanuit de paperless gedachte gaat waar nog van toepassing elk stuk post direct door de scanner het digitale dossier in – en een maandelijkse kopie van foto’s – die ook al op 2 plekken in de cloud staan overigens. Min of meer onder het motto ‘je weet maar nooit’ – terwijl ik dit schrijf vraag ik mijzelf af of dit zo moet blijven, maar dat terzijde.

Het ijzer

Zoals ik hierboven al beschreef; toch mis ik af en toe het ijzer. Zodoende dat ik na de laatste opruim actie – vorig jaar, pre-Corona de zolder verbouwt waarbij naast een inloopkast ook een mooi kantoor is gemaakt – alle overgebleven hardware aan elkaar heb geknoopt en daaruit twee machines heb gemaakt die sinds deze week fungeren als HomeLab. Een beetje omdat het kan zo je wilt. Het gaat dan om een Dell Optiplex GX520 en een Optiplex 745. Beide voorzien van 4 GB aan RAM en 2.x Ghz DualCore processor. Daar heb ik een Aten CS22U 2-poorts USB en VGA KVM switch bij gekocht welke mijn oude 23 inch Samsung 2243 monitor en mijn Logitech K400r toetsenbord/muis combinatie koppelt aan beide machines – € 15,00 via Amazon. Met een druk op de knop schakel ik zo tussen beide machines – natuurlijk gebruik je in de praktijk veel vaker een SSH terminal, maar toch leuk dat het kan 🙂

De GX520 is voorzien van Ubuntu 20.04 LTS en VirtualBox, waar de 745 is ingezet als Docker host – wederom Ubuntu 20.04 LTS als basis. Nu is het natuurlijk geheel afhankelijk van waar je HomeLab voor gebruikt gaat worden. In mijn geval zullen dat wat Docker containers zijn op de 745 en op de GX520 maximaal twee LAMP servers met minimale specificaties voor wat PHP test werk. Kortom, ik heb (nog) niets spannends draaien 🙂

Upgraden van deze oudere hardware zal niet meer gaan – moet je ook niet perse willen – dus mocht er noodzaak zijn zal ik tegen die tijd nieuwe hardware aanschaffen. Zoals wel vaker als ik iets bedenk ben ik al een beetje rond aan het kijken / inlezen – hier een leuk, actueel lijstje van HomeLabs tussen de $500,00 en $150.000,00: GitHub – lamw/homelab: VMware Community Homelabs.

Kort samengevat

Zeker wanneer je begint hoeft zo’n HomeLab – of ‘digital playground’ – echt niet duur te zijn – met een budget van € 150,00 / € 200,00 kom je al heel ver. En zo kun je toch al hele leuke dingen doen wil ik daar maar mee zeggen. En de basis principes van netwerken, servers etc. kun je er prima mee simuleren – en dus bestuderen. En die ervaring is dan weer mooi meegenomen!